
 Batteries Carried by Airline Passengers  
Frequently Asked Questions  

Q1.  What kinds of batteries does the FAA allow in carry-on baggage (in the aircraft cabin)?  

A1.  Passengers can carry most consumer-type batteries and portable battery-powered electronic devices for their own personal use.  
Spare batteries must be protected from damage and short circuit.  Battery-powered devices must be protected from accidental 
activation and heat generation.  Batteries allowed in carry-on baggage include:  

 Dry cell alkaline batteries: typical AA, AAA, C, D, 9-volt, button-sized cells, etc.   

 Dry cell rechargeable batteries such as Nickel Metal Hydride (NiMH) and Nickel Cadmium (NiCad). For rechargeable lithium 
ion batteries; see next paragraph.  

 Lithium ion batteries (a.k.a.: rechargeable lithium, lithium polymer, LIPO, secondary lithium).  Passengers may carry all 
consumer-sized lithium ion batteries (up to 100 watt hours per battery). This size covers AA, AAA, cell phone, PDA, camera, 
camcorder, handheld game, tablet, portable drill, and standard laptop computer batteries. The watt hours (Wh) rating is marked 
on newer lithium ion batteries and is explained in #3 below.  External chargers are also considered to be a battery. 

    Passengers can also bring two (2) larger lithium ion batteries (100-160 watt hours per battery) in their carry-on.  This size covers 
the largest aftermarket extended-life laptop batteries and most lithium ion batteries for professional-grade audio/visual 
equipment.  Most lithium ion batteries for consumer electronics are below this size.  

 Lithium metal batteries (a.k.a.: non-rechargeable lithium, primary lithium).  These batteries are often used with cameras and 
other small personal electronics.  Consumer-sized batteries (up to 2 grams of lithium per battery) may be carried.  This includes 
all the typical non-rechargeable lithium batteries used in cameras (AA, AAA, 123, CR123A, CR1, CR2, CRV3, CR22, 2CR5, 
etc.) as well as the flat round lithium button cells.  

 Nonspillable wet batteries (absorbed electrolyte), limited to 12 volts and 100 watt hours per battery. These batteries must be 
the absorbed electrolyte type (gel cells, AGM, etc.) that meet the requirements of 49 CFR 173.159a(d); i.e., no electrolyte will 
flow from a cracked battery case. Batteries must be in strong outer packagings or installed in equipment. Passengers are also 
limited to two (2) spare (uninstalled) batteries. Spare batteries’ terminals must be protected (non-conductive caps, tape, etc.) 
within the outer packaging. Batteries and outer packaging must be marked “nonspillable” or “nonspillable battery.”  Note: This 
exception is for portable electronic devices, not for vehicle batteries. There are separate exceptions for powered wheelchairs. 

Q2.  What kinds of batteries does the FAA allow in checked baggage?  

A2.  Except for spare (uninstalled) lithium metal and lithium-ion batteries, all the batteries allowed in carry-on baggage are also 
allowed in checked baggage. The batteries must be protected from damage and short circuit or installed in a device. Battery-powered 
devices—particularly those with moving parts or those that could heat up—must be protected from accidental activation.  Spare 
lithium metal and lithium ion/polymer batteries are prohibited in checked baggage—this includes external chargers.  

Q3.  How do I determine the watt hours (Wh) rating of a battery? 

A3.  To determine watt hours (Wh), multiply the volts (V) by the ampere hours (Ah). Example: A 12-volt battery rated to 8 Amp 
hours is rated at 96 watt hours (12 x 8 = 96). For milliamp hours (mAh), multiply by the volts and divide by 1000.  

Q4.  Is there a limit to the number of batteries I can carry?  

A4.  There is no limit on the number of most consumer-size batteries or battery-powered devices that a passenger can carry for 
personal use. The larger lithium ion batteries are limited to two (2) batteries per passenger; see “Lithium ion batteries” explanation 
above.  Only two (2) spare/uninstalled nonspillable wet (absorbed electrolyte) batteries may be carried. 

Q5.  What does “protected from short circuit” mean?  

A5.  When metal objects such as keys, coins, tools or other batteries come in contact with both terminals of a battery it can create a 
“circuit” or path for electricity to flow through. Electrical current flowing through this unprotected short circuit can cause extreme 
heat and sparks and even start a fire.  To prevent short circuits, keep spare batteries in their original packaging, a battery case, or a 
separate pouch or pocket.  Make sure loose batteries can’t move around.  Placing tape over the terminals of unpackaged batteries 
also helps to insulate them from short circuit.  

       For a quick reference guide, see illustrated table on next page…  
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 Batteries Allowed in Airline Passenger Baggage in the US  

 

Type of Battery There is no limit 
to the number of batteries or devices carried for 
personal use unless specified below.  

Allowed in carry-on 
baggage? 

Allowed in checked 
baggage?           

In equipment1 Spares  In equipment  Spares  
 

Dry alkaline batteries  

 
 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 

Dry rechargeable – Nickel Metal Hydride 
(NiMH), Nickel Cadmium (NiCad), etc. 
 

 
 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit 

 

Lithium ion (rechargeable lithium, lithium 
polymer, LIPO) as used in small consumer 
electronics, such as cell phones, tablets, tools, 
cameras, PDAs, and laptops. Limited to 100 watt 
hours2 or less per battery.  
 

  
 

 

YES  
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit  

 

YES  
 

NO  

 

Larger lithium ion, 100-160 watt  
hours2 per battery—with airline approval.  
 
Limits: Two spare batteries per  
passenger. 

 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit 
 

 

YES 
 

NO 

 

Lithium metal (non-rechargeable) as used in 
small consumer electronics such as cameras, 
LED flashlights, watches, etc. (2 grams or less 
lithium per battery).  

          

 
YES  

 
 
 
 

 
 

 
YES 

When protected from 
damage and short 
circuit 

 
YES 

 

NO 

 

Nonspillable wet batteries (absorbed 
electrolyte) for portable electronic devices, 12 
volts and 100 watt hours2 per battery.  

 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit and in strong 
packaging. Battery 
and outer packaging 
must be marked 
“nonspillable.” 

 

YES 
 

YES 
When protected from 
damage and short 
circuit and in strong 
packaging. Battery 
and outer packaging 
must be marked 
“nonspillable.” 

 

For more information and for rules on battery-powered wheelchairs or assistive devices, please go to http://www.faa.gov/Go/PackSafe or call 
the DOT Hazardous Materials Information Center at 1-800-467-4922.  For TSA security restrictions please go to http://www.tsa.gov 

Limits: Two spare batteries 
per passenger. 

1Note: TSA security rules prohibit some power tools in carry-on baggage.       2Note: Watt hours (Wh) = Volts (V) x Amp hours (Ah)  or  V x mAh ÷ 1000   

 

 Based on US DOT regulations (49 CFR, Sec. 175.10).  TSA security, individual airline, and international rules may, at times, be more restrictive. 

 

For lithium 
ion, see 
below. 

 


